• Sri. sij 26th, 2022

dportal.info

Internetski portal za kulturu, znanost i društvena pitanja

VELIKANI JAZZA: Lonnie Johnson – Another Night to Cry (1963)

Lonnie Johnson , prezime Alonzo Johnson , (rođen 8. veljače 1889.?, New Orleans , Louisiana, SAD – umro 16. lipnja 1970., Toronto , Ontario, Kanada), plodan američki glazbenik, pjevač i tekstopisac koji je bio jedan od prvih majore blues i jazz gitarista.

Jedan od velike glazbeničke obitelji, Johnson je svirao violinu u očevom gudačkom bendu, a svirao je i gitaru u New Orleansu početkom 20. stoljeća. Putovao je s glazbenom revijom u London 1917. godine, vraćajući se kući dvije godine kasnije. Johnson je nastupio u bendovima Fate Marable i Charlie Creath na riječnom brodu Mississippi (1920–22) i na vodvilskim turnejama prije početka svoje snimateljske karijere, koja je trajala nekih 40 godina i polučila oko 500 snimki. Iako je često svirao u kazalištima, noćnim klubovima i na radiju, tijekom nekoliko mršavih razdoblja podupirao se ne-glazbenim radom.

Većinu svojih dijela Johnson je stvarao tijekom svog prvog razdoblja snimanja, 1925–32. Bio je među prvim gitaristima koji su svirali solo-žice s jednom žicom, a njegova energija, zamah, melodična domišljatost i dobar ukus bili su važni elementi na snimkama Hot Fivea (Hotter Than That) Louisa Armstronga , Dukea Ellingtona , The Chocolate Dandies, berači pamuka McKinney’s i kralj Oliver . Također je snimio solo gitare i iznimne duete s drugim velikim ranim jazz gitaristom,Eddie Lang (“A Handful of Riffs”).

britannica.com