• Sri. sij 26th, 2022

dportal.info

Internetski portal za kulturu, znanost i društvena pitanja

„VAASTU /VASTU SHASTRA IS SCIENCE DEALS WITH THE ETERNAL PROCESS OF THE SUBTLE ENERGY MANIFESTESTING INTO THE MATERIAL SPACE OR MATERIAL FORM. IN SHORT, IT IS THE SCIENCE OF MANIFESTATION OF ENERGY INTO MATTER.“ Dr. Ganapati Sthapati

Energija prostora i okruženje u kojem se živi uvelike utječe na čovjeka. Utječe na njegovo raspoloženje, zdravlje, energiju i stanje duha. S druge strane čovjek također utječe na prostor i prostor je ogledalo njegovog životnog stila i stanja svijesti. Jedno s drugim razvijaju bliski odnos kroz razne aspekte života.

Čovjek nastanivši Zemlju smješta se unutar nekog prostora za život ili rad i smješta se u određeno energetsko polje Zemlje. Preko Vastu znanja upoznajemo kako na nas utječu energetski tokovi i elementi iz prirode te kako se najbolje uskladiti sa njima. Vastu koristi glavne i sporedne strane svijeta za orijentaciju i prema tome daljnji raspored pet elemenata, prostorija, namještaja, boja, oblika i dr. 

Glavna zadaća drevne arhitekture i umijeća gradnje bilo je uređenje prostora za život ili rad koji  donosi više sklada i pozitivne energije te ujedno omogućuju zadovoljavanje materijalnih i duhovnih potreba ukućana.

Vastu je znanje koje dolazi iz Sthapatye Vede(nauk o gradnji ili vedska arhutektura) koja je dio posljednje od četiri Veda (Atharva Vede) i gdje se detaljno navode načela gradnje, arhitekture i dizajna u skladu sa zakonima prirode. To znanje je ujedno i najstarije zapisano znanje o tome, preteča moderne arhitekture kao i popularnog Feng Shui, zapisano prije više od 5000 godina. Drevne civilizacije i stari narodi imali su veliko umijeće gradnje koje i danas zapanjuje modernog čovjeka. Iako drevna znanost, savršeno se uklapa u današnje moderne interijere.

Cijeli članak pročitajte OVDJE