• Sri. sij 26th, 2022

dportal.info

Internetski portal za kulturu, znanost i društvena pitanja

Dana Krhlanko dipl. ing. arh. – Razgovor o vastu arhitekturi i projektu Power of the Space

O tome što je vastu arhitektura, načelima i tajnama ove drevne znanosti razgovaramo sa Danom Krhlanko, diplomiranom arhitekticom koja obzore svoje profesije nastoji proširiti daleko izvan onoga što današnjim studentima pruža oficijelni studijski program.

Opće je poznato da je  priroda u kojoj živimo jedan veoma živi dinamički sustav u kojemu se odvija interakcija različitih energija, različitih po vrsti, količini, opsegu, snazi…Neke možemo registrirati osjetilima, neke tek posebnim instrumentima, dok su mnoge izvan domašaja  bilo kakvih opažanja koja se mogu izmjeriti i opisati na stupnju današnje tehnologije. O postojanju ovih potonjih govore tek prastari pisani dokumenti  za koje današnja znanost ne posjeduje adekvatnu metodologiju kojom bi provjerila istinitost takvih teorija. No ipak u njih vjerujemo i to ne na slijepo, kako bi  se na prvi pogled moglo zaključiti. Naprotiv, unatoč nemogućnosti neposredne provjere, ovdje je riječ o velikom znanstvenom pokriću koje stoji iza autoriteta tih drevnih pisanih izvora. Naime, kada u rukama držite dokument star nekoliko tisuća godina u kojemu se do u najsitnije detalje opisuje struktura svemira, a da ste pri tome svjesni kako je isti dokument dio bogate povijesne zbirke u kojoj je sadržana kompletna spoznaja do koje doseže današnja znanost,  onda je potpuno jasno da ćete i onaj veliki ostatak koji se proteže izvan te granice  primiti veoma ozbiljno. Svaki drugačiji pristup bio bi  naprosto neprihvatljiv i to upravo sa stanovišta ozbiljnog znanstvenog istraživanja.

Upustiti se u jedno takvo istraživanje kao novinar samo po sebi i nije baš neka ozbiljna misija sa znanstvenim pokrićem, ali probuditi želju kod onih kojima je znanost profesija  čin je vrijedan nastojanja da se postave neka pitanja koja sežu u područje drevnog Znanja, pogotovo onda kada se riječ Znanje najčešće piše s velikim slovom. Ovoga puta razgovaramo upravo jednoj takvoj temi…temi koja nosi naslov: Vastu.  O tome što je vastu arhitektura, načelima i tajnama ove drevne znanosti razgovaramo sa Danom Krhlanko, diplomiranom arhitekticom koja obzore svoje profesije nastoji proširiti daleko izvan onoga što današnjim studentima pruža oficijelni studijski program.

Razgovor o ovoj za naše prilike pomalo egzotičnoj temi otvaramo uvodom vezanim uz jedan  nadasve neobičan događaj čija  priča je prije nekoliko godina obišla svijet.

Naime, u jesen 2003 godine tragičan šumski požar uništio je 3500 domova u južnoj Kaliforniji. Na ogromnoj površini, od  preko stotine tisuća hektara opustošenog zemljišta, preživjelo je tek nekoliko kuća koje su na gotovo nevjerojatan način ostale netaknute.

Ono što je u cijeloj ovoj priči najzanimljivije, jeste činjenica: da je svih pet ovih čudom preživjelih kuća bilo projektirano prema načelima vastu arhitekture. Mnogi poznavaoci vastua ovakvom – po vlasnike ovih kuća – sretnom raspletu događaja., odriču mogućnost  svake slučajnosti, smatrajući da uzroke spasa njihovih domova treba tražiti u suptilnim zakonima duha o čijim spoznajama raspolaže duhovna znanost vedske kulture. Skeptik kakav već jesam kada su u pitanju novinski naslovi, želio sam po svaku cijenu izbjeći senzacionalistički pristup jednoj ovako po meni veoma ozbiljnoj temi razgovora, ali mi je spomenuta  priča poslužila kao savršena poveznica na zanimljivi naslov jedne kolumne koju je moja sugovornica objavila na portalu Grombol centra…a isti je glasio: “matematička formula za sretne kuće”.  Stoga smo naš razgovor započeli pitanjem:

 – Postoji li doista u arhitekturi takva formula, i o čemu je zapravo riječ?

 – Ako analiziramo prirodne oblike, npr. cvijet, školjku, ribu, pronaći ćemo niz matematičkih zakona po kojima su ovi oblici generirani. Novije otkriće u fizici koje se zove “Global scaling”, otkrivaju formulu prema kojoj svi oblici koji postoje imaju svoju veličinu. Dakle, oblici koje stvara priroda stvoreni su prema nekim zakonitostima. I čovjek je dio prirode, naše tijelo je stvoreno po istim zakonima. No, mi imamo i duh koji nam daje priliku da transcendiramo prirodne zakone. Stoga moramo razumjeti prirodne zakone i u skladu sa njima stvoriti prostor koji će ih poštivati i istovremeno nam dati prostor za duhovni razvoj. VASTU- znanost o arhitekturi koja se do našeg vremena sačuvala kao dio vedskih zapisa, uči nas kako da to učinimo.

-Želite li reći da je moguće stvoriti prostorne oblike koji, naglašavam – na izvjesnoj razini, imaju sposobnost razmijeniti energiju i informaciju sa prirodom po sličnom modelu kao i živi dinamički sustavi?

 – Suština leži u tome da je na osnovnoj razini bitka- sve jedno. Potpuno je neopravdano promatrati prostor odvojeno od nas, nas odvojene od prostora, odnosno sveg skupa od prirode. Naša uska percepcija pomoću 5 osjetila nameće ove podijele. Na energetskoj- vibracijskoj razini našeg postojanja, mi i prostor smo jedno te isto. Ovo malo produbljuje predmet ove rasprave jer je pitanje što zapravo onda oblikujemo projektiranjem. Stoga, više ne možemo govoriti o komunikaciji već o stabilnosti pojedinih dijelova nedjeljive cjeline.

– Upravo to nam i jeste cilj, ne samo proširiti nego i produbiti temu o kojoj razgovaramo,  zato ćemo se odmah nastaviti s odgovorom na pitanje koje ste upravo i sami postavili. Dakle, što zapravo oblikujemo projektiranjem? Možda bi bilo dobro da nam baš u tom pogledu pokušate razbistriti različitosti između vastua i suvremene arhitekture kada je u pitanju pristup istom problemu.

 – Vastu znanost pri projektiranju razmatra sam prostor, ono što se u mehanicitičkom svijetu smatra praznim. Kvantna fizika otkriva da je prostor sve samo ne prazan, odnosno da u njemu leži ogromni energetski potencijal. Kada prostoru damo oblik, taj potencijal se pretvara u polje sa “karakterom” ili nizom značajki. Možemo reći da prostor postaje živ ako pojam “živo” prihvatimo šire gledajući što je svakako uputno kada krenemo putem istraživanja stvarne prirode našeg postojanja. Suvremena arhitektura u osnovi ima fokus na formi-funkciji-konstrukciji. Naravno da i pri vastu projektiranju dolazimo do ove tri osobine svake izgrađene forme, no one su tek posljedica prvotne intencije, a to je stvaranje zdravog, stabilnog, podržavajućeg prostora. Prostor u kojem živimo ima istu važnost i sličan niz značajki za život naše osobnosti kao i naše tijelo. Tijelo je također vrlo složeno i slojevito energetsko polje. Ako je u nekoj točki u disbalansu, osjećamo to kao bolest koja nam stavlja u fokus na čemu trebamo raditi na vibracijskoj razini. Tako funkcionira i naš dom. Disbalans pojedinog dijela nam donosi životne prepreke koje nam daju priliku za rast. Sve je međusobno povezano. Iz toga proizlazi da odabirom prostora imamo priliku značajno olakšati svoju egzistenciju, npr. možemo odabrati prostor koji podržava bogaćenje i sl. To stvarno je tako, no naravno život na zemlji je relativno inertan i to ne ide baš tako lako. Iz iskustva znam, da npr. netko gradi novu kuću, iz nekog izvora sazna za vastu i naravno po želi da buduća kuća bude podržavajuća. Čak i ako uspije pronaći vastu arhitekta, (što nije baš lako jer nas ima malo) naići će na niz okolnosti koje će već definirati vastu kuće od parcele do urbanističkih parametara, svoje vlastite logike koja proizlazi iz racija i sl., ali sigurno je da će u velikoj mjeri u konaćnici imati značajno bolju kuću od nekog koji nije uopće osvijestio ovu tematiku. U osnovi želim reći da će netko ostvariti onoliko koliko ostvari i kao pomak na razini vibracije. To su paralelni procesi. Nužno im je pristupati sa obje razine.

 – Naveli ste puno toga što meni osobno, a vjerujem i mnogim našim čitateljima, zvuči veoma zanimljivo. No prije nego što Vam postavim nekoliko potpitanja, kako bi neke stvari malo pojasnili, htio bih napraviti jedan kratki rezime Vašeg prethodnog odgovora. Naime, ako sam Vas dobro razumio, u vastu arhitekturi forma, funkcija i konstrukcija prostora i oblika nemaju samo praktičnu, estetsku i mehaničku dimenziju, nego primarno stvaralačku i upravljačku u pogledu strukture i kvalitete energetskog polja prostora u kojemu živimo. Možemo li to tako reći?

 – DA. Bitan je prostor kojeg našim jezikom opisujemo kao energetsko polje.

 – Predlažem da se za sada i zadržimo na tom jeziku jer mislim da je veoma važno kod ljudi osvijestiti upravo taj prostorno-energetski aspekt u ekologiji stanovanja. Stoga ću Vam slijedeće pitanje postaviti ovako: Znači li to da su sve prostorije našeg stambenog ( ili općenito boravišnog ) prostora sasvim specifične prostorno energetske zone sa vlastitom dinamikom i kvalitetom energije koja prožima bio-energetsko polje našeg tijela, i  je li ravnoteža ta dva energetska polja primarna pretpostavka zdravog stambenog prostora?

-Svaki definirani prostor ima svoju dinamiku i kvalitete na 3 nivoa svog postojanja.

Prvi je senzualni nivo koji percipiramo putem osviještenih osjetila. Veličina, osvijetljenost, korišteni materijali itd. opisuju ovaj nivo koji nam je jednostavno prihvatiti i prema kojem uobičajeno biramo ili doživljavamo životne i druge prostore. Naravno da je vrlo bitno da nam je prostor na ovom nivou prihvatljiv za funkciju koju u njemu želimo obavljati.

Drugi nivo postojanja prostora je energetski na kojem razmatramo energetske tokove koji čini životna sila. Geometrija prostora definira stabilnost i komunikaciju dijelova te čini inicijalno polje koje potom prima životnu energiju iz tokova koji postoje na zemlji. Također preko svoje središnje točke komunicira sa višim nivoom postojanja. Kako ta energija cirkulira po prostoru ovisi o geometriji i rasporedu otvora. Na ovom nivou je bitna ravnoteža 5 elemenata: vatra, voda, zemlja, zrak i eter koji su na određen način prirodno određuju kvalitetu pojedinog dijela prostora. Elemente je potrebno shvatiti metaforički. Mi razumijemo što je element vatre poznavajući prirodu onog što stvarno zovemo vatrom, ali su bitne kvalitete tog elementa, a to su transformacija putem pretvorbe, “brza”, “vruća””energija itd. Dakle ako je za neku funkciju prostora potrebna takva energija kao npr. za kuhanje tada ju stavljamo u onaj dio prostora gdje taj element prevladava.

Treći nivo postojanja je karmički. Složeni matematički odnosi devet planeta daju nam informacije o vremenskim ciklusima te stavljaju u odnos korisnike prostora sa prostorom. Pojednostavljeno govoreći ova razina je nešto kao horoskop prostora. Analiziramo utjecaje planeta odnosno njihovih vladara te na koji je način aspektirana pojedina funkcionalna razina prostora. Na ovoj informacijskoj razini je moguće vibracijski usaglasiti prostor sa korisnikom.                   Stoga odgovor na pitanje o usaglašavanju nas i prostora i nije tako jednostavan jer u biti usaglašavamo puno toga: prostor sa osjetilnom razinom, bio-energetsko polje tijela sa energetskom razinom prostora kao i energetske kvalitete pojedinih radnji sa prevladavajućim elementima, ali i prostor sa energetskim tokovima zemlje, te naš evolucijski trenutak sa vibracijom prostora.

 -Ovo prethodno pitanje postavio sam  u namjeri da razjasnimo ono što ste u ranijem odgovoru nazvali: – “zdrav, stabilan i podržavajući prostor”. Sada ste spomenuli da svaki prostor ima svoju dinamiku i kvalitetu na 3 nivoa postojanja: senzualnom, energetskom i karmičkom, koje ste nam ukratko i  obrazložili.  Možete li nam još malo u tom kontekstu pojasniti pojmove “zdrav, stabilan i podržavajući”. Mislim da naše čitatelje najviše intrigira upravo ovaj treći aspekt prostorne kvalitete koji je vezan uz pojam podržavajući. Recite nam nešto malo više o tome.

 -Pa zapravo je to relativno jednostavno objasniti. Prostor mora zadovoljiti naše tjelesne potrebe – nivo tijela, estetske potrebe- nivo osobnosti, ali i podržati naše djelovanje za višu svrhu- nivo duše. Praktično govoreći, dobar vastu će nam osigurati i da smo zdravi i financijski neovisni jer inače teško možemo djelovati za našu višu svrhu. Pitanje je koliko imamo opterećenja na nivou osobnosti koje nas odvlače od idealnog puta. Ta opterećenja se očitavaju i u kvaliteti našeg prostora. Vjerujem da se sve veći prostor svjesnosti stvara i otvara, te da će nam isti omogućiti svjesnije življenje koje nužno prati i vastu prostora u kojem živimo i radimo.                                                   Upravo razvijam projekt pod nazivom “POWER of the SPACE” (PotS) koji će obuhvatiti saznanja iz izvornog vastu znanja koja su starija od 10 000 g., svetu geometriju,  otkrića kvantne fizike te suvremenu arhitekturu i suvremena tehnološka otkrića po pitanju gradnje, energije i sl. Projekt će pokušati objasniti zašto je prostor u kojem živimo – živ i kako je moguće da utječe na naš život. Takđer će dati neka rješenja kakve bi kuće trebalo graditi (empowered by the space). PotS će pokušati predložiti kako korigirati postojeće prostore uz sredstva koja već sad postoje (yantre, piramide itd.). Osjećam u sebi sada podršku za ovaj projekt te iskreno i sama veselo iščekujem što će se iz toga razviti.

– Jeste li spremni barem nešto od toga podijeliti sa nama i ovom prilikom? Previše ste nas zaintrigirali da bi čekali objavu projekta. “Živi prostor” s jedne strane zvuči toliko besmisleno, ali nebrojeno puta sam bio svjedok tome da se kvantni fizičari veoma lako mire sa time izrazom. Uostalom tu teoriju živog prostora veoma često plasiraju u javnost kao notornu znanstvenu istinu, i više nije nikakva tajna da je kvantna fizika po tom pitanju (a i mnogim drugim) već odavno u veoma prijateljskim odnosima sa vedantom (supstratnom znanošću vastua) koja to isto govori već više od deset tisuća godina, i na temelju čijeg nauka izranja znanost vastu arhitekture. Bilo bi stoga zanimljivo čuti Vaš pristup i Vaše gledište upravo o tome, a u kontekstu predmeta koji je obuhvaćen projektom.

 – Nekako mi se stalno čini da nam izraz “živ” i pomaže i odmaže. Kvantnoj fizici je jasno da  je “prazan” prostor  sve drugo samo ne nego prazan, a isto tako da materija nije “puna”” I jedan i drugi pojam opisuju različita energetska stanja. Ono što po meni čini razliku između živog i neživog je da li postoji komunikacija sa izvorom. Veza sa izvorom je svjesnost. Svaka manifestacija započinje sa misli kojom se stvara svjesnost onoga što se manifestira. Stoga sve što je manifestirano ima svjesnost te je tako živo. Znam da ovo zvuči pomalo filozofski. No, čak nije ni toliko važno da uistinu percipiramo prostor sa kojim živimo kao živ. To ćesto stvara barijeru u prihvaćanju. Puno je lakše prihvatiti da živimo u “životnom polju” kojeg ispunjavaju energetski valovi koji mogu biti harmonični ili disharmonični. Na tom tragu će veza sa kvantnom fizikom dati neke jasnije predodžbe. Dakle “Power of the Space” projekt će najviše govoriti o – životnom polju- radi lakše komunikacije.

– U potpunosti se slažem sa Vama.  Ali nije samo riječ o lakšoj komunikaciji sa stanovišta razmjene i prerade informacija. Po meni je upravo poznavanje jezika kojim se općenito služi duhovna znanost temeljna pretpostavka za slamanje svih predrasuda naspram iste, a kojima je opterećena suvremena zapadna kultura. A kada govorimo o znanosti  vastua, riječ ZNANOST posebno želim naglasiti, jer, kako to običava reći jedan od najvećih autoriteta u području vastu arhitekture,  dr. V. Ganapati Sthapathi –  “vastu šastra nije vjerski dokument, nego znanstveni traktat.”  Stoga i ja  ponovo želim podsjetiti naše čitatelje da ovdje ne razgovaramo o tezama koje su na razini bilo kakvih površnih  filozofskih špekulacija nego o vrlo temeljitom sustav drvenog znanja koje, recimo, samo u pogledu fizikalnih struktura pojavnog svijeta, u rasponu od reda intergalaktičkog prostora do reda čestica kvantnog polja, raspolaže sa informacijama nezamislive matematičke preciznosti.

No, ako se slažete, ja bih s ovim Vašim posljednjim odgovorom na neki način zaokružio  priču o teoriji, jer mislim da smo za ovaj puta o tome rekli dovoljno, pa predlažem da se sada spustimo malo na praktičnu razinu. A kad kažem praktičnu, to znači da ćemo se spustiti skroz na zemlju, i najprije malo prošetati našim gradovima. Oko nas su zgrade raznih oblika, veličina i namjena. Do nekih se može s ulice, a do nekih samo kroz nečije dvorište. Neke su obasjane suncem, a neke sunca nisu vidjele godinama…Naši ljudi bi rekli – “ne može se svima ugoditi”. To je u neku ruku istina, ali bojim se da se na takav način razmišljanja prečesto pozivaju i mnogi današnji arhitekti kao i odgovorni za prostorno planiranje pa onda ne treba čuditi to da svako malo imamo prosvjede nezadovoljnih građana koji sve češće izlaze na ulice kako bi upozorili javnost na raznorazna neprihvatljiva urbanistička rješenja.           Što Vas dakle želim pitati….Naime svi znamo da je prostorno planiranje, a pri tome mislim prvenstveno na izradu generalnih urbanističkih planova, opterećeno nizom  spornih arhitektonskih detalja koji izazivaju mnoge sukobe u društvu. Ako si ovom prilikom damo malo slobodi mašte pa pretpostavimo da je vastu budućnost suvremene arhitekture – što je gotovo sasvim izvjesno – što nam dobroga u tom pogledu ta promjena nosi sa sobom? Ili još konkretnije, da li bi primjena načela vastua u postupku spomenutog planiranja osigurala, ako ništa drugo, više nekog urbanističkog reda u našem životnom prostoru nego što to imamo danas?

 – Zaintrigirao me dio vašeg pitanja koje kaže da je vastu sasvim sigurno budućnost suvremene arhitekture. Iskreno i ja osjećam da je to tako, ali na razumskoj razini skoro pa nemam hrabrosti dati tako decidiranu tvrdnju. No, situacija se jako brzo mijenja te će se uskoro pokazati putevi kojima će  se vastu tehnologija integrirati u postojeće sustave. Tu nekako leži osnovni dio odgovora na vaše pitanje. Ako krenemo razmišljati da vastu urbano planiranje znači neku vrst “tepih” naselja sa pravilnom matricom, nećemo daleko doći. Opseg takvog planiranja je ograničavajući. Dakle, imamo postojeće sustave, stambena naselja, guste gradske strukture itd. koje su posljedica određenog tipa razvoja društva. Razvoj svijesti će sigurno uzrokovati određeni stupanj “deurbanizacije”, povratak prirodi, prirodnije življenje u zajednicama različitog tipa koje će se baviti i obradom tla uz ostale oblike djelovanja.  Na taj dio potreba znamo naći vastu odgovor jer smo naslijedili to znanje. No, za kompleksnije odgovore, nužno je proučavanje samog izvora vastu tehnologije odnosno znanosti o manifestiranju koje će nas onda osposobiti za razvoj raznih primjena. Na neki način se moramo osamostaliti. Dano nam je znanje, moramo ga proučiti u korijenu i onda se moramo naučiti sami hodati.

– Pa, krenimo onda  polako na  prvu lekciju za one koji su spremni na taj prvi korak. Nakon ovog uvoda kojim smo stekli neke osnovne predodžbe o znanstveno-filozofskim aspektima vastua, predlažem da sada jednostavno počnemo graditi kuću. Mislim da je to najbolji način za jedan ubrzani mini tečaj iz praktičnog dijela ovog predmeta kroz koji bi nam mogli podijeliti neke korisne savjete. Ako se slažete predložio bih da to napravimo kroz jednu malu seminarsku radionicu…Evo ja ću se uživjeti u ulogu potencijalnog investitora koji pun zanosa  kreće u avanturu gradnje vlastite kuće. Saznao sam za Vas čitajući ovaj intervju i upravo sam  došao u Vaš projektni ured potražiti savjet za projekt prema načelima vastua…I samo da napomenem još nešto glede uvjeta sa kojima raspolažem…Naime, obzirom da sam po zanimanju šofer – ali ne u Čazmatransu nego vozač Formule jedan u timu Feraraija – nemam nikakvih ograničenja po pitanju financija niti mi je problem ishodovati građevinsku dozvolu na bilo kojoj parceli koja mi se svidi  i zato vas molim da projekt bude idealan u svakom pogledu. Imate li kakav prijedlog?…Izvolite.

 – Ok, prihvaćam izazov………Vjerujem da općenito nedostaje algoritam za  proces nastajanja projekta, a tu leži bit stvari jer manifestiranje slijedi svjesnost. Dakle, ono što će biti izgrađeno samo je posljedica misaonih i emotivnih obrazaca koje šaljemo u svoj zapis. Proces projektiranja je proces stvaranja, kreacije. Nastaje kao interakcija arhitekta i inicijatora. Dakle, vi ste došli (Ferrari je ispred mog ureda) i želite projekt vaše obiteljske kuće. Imate potencijalno zemljište koje još niste kupili jer niste sigurni da li je povoljno po vastu načelima. Ženu niste poveli sa sobom (pod pretpostavkom da imate ženu). To je sada jako bitan moment jer korak koji se tada napravi je ključan. Prvi razgovor o kući. On određuje puno toga te se mora osvijestiti. Stoga ću ja uzeti podatke o zemljištu: katastarski plan, visinski snimak, fotografije, te vas poslati kući uz naputak da kreirate trenutke mira te sa osobama koje će živjeti u kući i prođete kroz mali proces osvještavanja kuće, odnosno osjećaja za kuću. U tom procesu smijem i ja sudjelovati kao arhitekt te ga mogu voditi, ali je bitno da se odvija izvan mog ureda u okruženju koje je vama poznato i ugodno. Ono što bi trebalo biti rezultat tog procesa svakako nije izgled kuće, njena kvadratura ili sl., već osjećaji koje vaša kuća mora pružiti. Ja sam ta koja zna utjeloviti formu koja će pružiti te osjećaje, ali moram imati “imput”.  “Imprint” – otisak koji će se ovaj proces proizvesti u zapisu je ključan moment da bi kuća na kraju bila isprojektirana i izvedena na način koji će podržati naše djelovanje.

– Proći kroz proces osvještavanja kuće?…Moram biti iskren i reći da nisam očekivao ovako neobičnu domaću zadaću. Obzirom da je to za sve nas nešto sasvim novo mislim da bi nam vaša uloga mentora u tom slučaju bila od velike pomoći. Samo računajte da nas ima šestero koji dijelimo zajedničko domaćinstvo. Uz mene, suprugu i naše dvoje djece (sin deset i kćerka osam godina) sa nama žive i njeni roditelji. Naši međusobni odnosi su, najblaže rečeno, složeni, i jedini osjećaj koji ja i žena dijelimo skupa kada je u pitanju naš dom je taj da se u njemu najbolje osjećamo kada su njezini mama i tata na izletu sa svojim penzionerima. Zato želimo imati kuću sa dva odvojena stana, barem da možemo na miru popiti jutarnju kavu. Žena mi se inače bavi pisanjem i njoj je pogotovo potreban mir…Toliko otprilike za prvu ruku o nama…Dakle, pozvani ste na naš obiteljski sastanak na kojem ćete nas sve zajedno provesti kroz ovaj važan pripremni čin…Prihvatili ste naš prijedlog i evo nas već u srdačnom razgovoru na našoj ljetnoj terasi…Imate riječ.

 – Za ovu prigodu ćemo roditelje od žene spakirati na put, a djecu poslati kod prijatelja. Vi i vaša žena stvarate energetski otisak. Vodimo opušteni razgovor o vašoj kući kao da ona već postoji. Bitno je osvijestiti koje osjećaje ideja o kući pobuđuje. Često je prisutno puno straha od. npr. prevelikog troška, od problema sa izvođačima i sl. Možda razmišljanje o kući automatski pobuđuje sjećanja na roditeljski dom koja možda u nekom dijelu nisu bila pozitivna i sl. Prije projektiranja moramo očistiti novu kuću od energetskih opterećenja inače će proces biti opterećen te će ponoviti energetske obrasce koji su uzrokovali primarne negativne osjećaje. Moram napomenuti da ovaj proces rada nije opisan u vastu učenju već je dio mog već spominjanog- “Power of the space” sustava.

Vodeći razgovor ja vas vodim kroz kuću počevši od ulaza kroz uličnu ogradu na dalje. Pričamo o osjećaju koji imamo kad primamo kvaku, što se desi kada otvorimo ulazna vrata.. Ono što izbjegavam je pokušavanje definiranja oblika i izgleda kuće. Kod pojave emocija koje nisu harmonične (strah, ljutnja, tuga) dovoljno je da ih osvijestimo i odvojimo u mislima od pojma nove kuće. Ja pokušavam pobuditi emociju sreće dok npr. zajedno kuhate nedjeljni ručak. Možda ovo zvuči jako romantično i idealistički, ali iz iskustva mogu reći da ako neka obitelj ne može opušteno i zabavno proći kroz ovaj razgovor, bolje da ne započinje sa gradnjom kuće.

Ovaj razgovor ima više svrha. Jedna je da kuća započne svoju materijalizaciju kroz odašiljanje vaših misli popraćenih harmoničnom emocijom što je prvi korak svakog procesa manifestiranja. Drugi je da ja kao arhitekt dobijem osjećaj za kuću, te naravno i potrebne informacije po pitanju jedinica, sobnosti i sl. što ćemo dotaknuti šećući po kući.

Ako sam ja u međuvremenu ustanovila da je teren za koji ste mi ostavili podatke, povoljan, te vi kupili teren, možemo započeti sa projektiranjem. Na odlasku vam savjetujem da što više pričate o kući u sadašnjem vremenu uz smiješak na licu.

 – Vjerujem da je ovo bilo dovoljno jasno. Dakle, prelazimo na fazu projektiranja. Možemo li dobiti uvid u neke zanimljive detalje projekta, a koji su vezani direktno uz ovaj prethodni korak koji ste nam veoma slikovito opisali? Jesu li naša karijera, životne vizije, ciljevi, kao i svi oni osjećaji koji smo uspjeli osvijestiti za vrijeme “seanse”, dobili neki konkretan arhitektonski otisak (nazovimo to tako) koji se može predočiti u nekim prostornim oblicima,  rasporedu prostorija ili prostornim dimenzijama? I još jedno pitanje: Ako ste ustanovili da je naš izabrani teren povoljan za gradnju kuće, na temelju koji kriterija ste donijeli takav zaključak?

 – Da li je neki teren povoljan ili ne ovisi o nizu kriterija od kojih su neki: oblik zemljišta, orijentacija u odnosu na strane svijeta, nagib terena, položaj prilazne ulice. Potom se gleda šira okolina u smislu položaja vode (rijeke, mora), planina i sl. Nije moguće naći savršeni teren tako da naprosto treba dati prostora da neki teren koji na prvi pogled nije idealan dobije svoj odgovor kroz formu kuće. Kroz ovu sinergiju moguća je nova kvaliteta.

Naša mala “sensa” proizvela je u vama i meni svjesnost o postojanju vaše kuće. U biti ono što slijedi je samo podržavanje samodešavajućeg procesa kojem smo mi samo izvršioci. Naravno ovaj proces mogu blokirati otpori u vašem polju koji su zapravo energetski zapisi vaših uvjerenja, strahova i raznih drugih zapisa. Stoga je bitno da vi radite na čišćenju svog polja. Ja ću u svojoj ulozi arhitekta koristiti svoja znanja koja su u jednom dijelu vrlo egzaktna odnosno matematički utemeljena jer su svi oblici koji postoje u vidljivom i nevidljivom svijetu geometrijski definirani. Pojam harmonije je moguće matematički opisati. Stoga u stvaranju formi da bi one bile harmonične, moramo koristiti formule koje nam daje drevno vastu znanje. Otac vastu znanosti Mayan dao nam je vrlo slikovite rečenice: Arhitektura je zenitalno dostignuće matematike. Kao što pojedina glazbena dionica može zvučati harmonično, čudesno, beskonačno, iscjeljujuće tako i arhitektonska forma u svojoj složenosti izražava beskonačno puno aspekata. Pojedinu muzičku dionicu znamo ekvivalentno matematički opisati. Razumijemo da se radi frekvencijama i njihovim omjerima. Potpuno je isto i sa prostorom. Sama kuća imati će vrlo suvremen izraz i biti će formalno “čista” Naime potpuno je pogrešna aplikacija razno-raznih ornamentalnih sustava bez dubinske kulturološke povezanosti sa izvorom tih sustava. Idealni vastu prostor je čisti kubus.

Dakle, meni je potrebno otprilike mjesec dana da proizvedem numerički i grafički opis vaše buduće kuće koju ću vam prezentirati šetnjom oko i kroz kuću u virtualnom svijetu mojeg računala.

– Ova tema je doslovce neiscrpna što se vidi iz odgovora koji otvaraju puno novih pitanja. No, mi smo ograničeni medijskim prostorom i vremenom pa bih ovaj naš razgovor ipak polako priveo kraju. Predlažem stoga da  priču završimo pitanjem koje sigurno najviše zanima onu ogromnu većinu ljudi čiji životni prostor nije usklađen prema načelima vastua niti za to imaju mogućnosti. Dakle, nisam više vozač Formule jedan nego prosječni hrvatski građanin koji si trenutno ne može priuštiti više od ovoga stana u kojem živi.  Pretpostavimo da smo jednom detaljnom vastu  analizom ustanovili u njemu  mnoge nedostatke. Što napraviti u tom slučaju? Ima li tome kakve pomoći?

 – Da, ovo je važno pitanje. U ovom momentu u svijetu postoji “poplava” vastu savjetnika koji korigiraju postoječe prostore. Majstori i učitelji koji se bave izvornim znanjem tvrde da ovakva primjena nema nikakvog učinka.

No, na postojeće prostore je moguće utjecati na razne načine. Kao prvo ih se mora čistiti. Pri tome ne mislim samo na metlu i krpu (iako je i to važno). Naime, sve emocije koje su se ikad dogodile u prostoru, su i dalje ovdje. One imaju svoj geometrijski oblik koji čuva osnovna matrica, geometrijska struktura etera. Postoji i niz drugih zapisa, no za početak se dovoljno baviti emocijama. Sve ljutnje, strahovi i tuge prostor pamti. Kad to znamo, postoje nam jasno zašto smo često svoji vlastiti robovi. Dakle, čistiti ove energetske zapise možemo raznim ritualima, koji mogu biti i vaši vlastiti ako ih možete osjetiti iz srca.

Potom, postoji razni korektivni instrumenti: yantre, mehru chakre, piramide. Oni svi imaju utjecaja prvo zbog svoje geometrije na čemu se baziraju. Potom se oni zvukovno aktiviraju pomoću mantra što opet ima vibracijski utjecaj na prostor, te je također važan naš odnos sa ovim elementima jer projiciranjem svjesnosti o ovim elementima izlazimo iz uobičajenog misaono-emotivnog opterećivanja prostora i imamo i sami pozitivan utjecaj. Govorim o najčešćim situacijama. Boje, slike, skulpture ako su dobro odabrane mogu imati pozitivan utjecaj.

Power of the Space projekt razvija drugačiji korektivni instrument koji će djelovati na više razina. Radi se o idealnom prostoru manjeg mjerila koji će se individualizirati osobnim predmetima. Imati će utjecaj na životni prostor kao katalizator. Na osobnoj razini će funkcionirati kao pojam vašeg doma koji će biti savršen. U biti nema razlike da li se radi simbolu vašeg doma ili pravom domu. Dovoljno će biti da ovaj vaš mali dom “naseli” vaša fotografija koja isto kao hologram sadrži sve informacije o vama. Vjerujem da će prvi primjerci biti gotovi unutar mjesec dana što će biti vidljivo na web stranici www.danakrhlanko.com

 – Rado ćemo posjetiti stranicu, a vjerujem i naši čitatelji koje ova tema zanima. Siguran sam također da že Vaš projekt otvoriti mnoge zanimljive rasprave na razini struke i potaknuti nova razmišljanja u smjeru novih arhitektonskih rješenja, a nama svakako biti povod za neki novi razgovor. Hvala Vam što ste bili ljubazni i odazvali se našem pozivu.

  Razgovor vodio:  Davor Suhan

www.montazneidrvenekuce.info