25. travnja 2022.

dportal.info

Internetski portal za kulturu, znanost i društvena pitanja

Arhitektura u službi zdravlja

Piše: Davor Suhan

SRI SATHYA SAI INSTITUT VIŠIH MEDICINSKIH ZNANOSTI – u mjestu Puthaparti u južnoj Indiji – poznatiji kao Superspecijalistička bolnica, jedinstven je primjer sakralne arhitekture u svijetu, postavljen u funkciju moderne medicine. Osamnaest godina postojanja ove impozantne građevine utisnulo je snažan pečat u novijoj povijest suvremene medicinske prakse

Kada je u pitanju gradnja suvremenih bolnica, slobodno možemo konstatirati da je, za arhitekturu i medicinu, ovaj projekt golemi iskorak u novo doba. Dokaz o tome ne treba tražiti dalje od ovog impozantnog zdanja… statistika kojom se ne može pohvaliti niti jedna moderna klinika najrazvijenijih zemalja zapadnog svijeta, kao i osobna svjedočanstva najuglednijih svjetskih liječnika, dovoljan su argument koji znanost racionalnog Zapada prihvaća sa velikim respektom.

Naravno bilo bi pogrešno zaključiti kako je arhitektura ove građevine presudan faktor u specifikaciji utjecaja koji doprinose uspjehu liječenja, odnosno oporavka pacijenata. Naprotiv, ono je samo tek jedan u nizu, ali u hijerarhiji pozitivnih čimbenika zasigurno nije zanemariv.

Jednako tako bilo bi veoma pogrešno ovaj arhitektonski projekt promatrati u kontekstu Istočnjačke ili bilo koje druge tradicije, jer to je neka sasvim druga priča. Naime, tradicija je, u ovom konkretnom slučaju, ono što npr. povezujemo sa dizajnom građevine u smislu vizualnog identiteta, ali ono što ovu arhitekturu čini znanošću nisu oblici sami po sebi, već uređena matematčka struktura koja stoji u pozadini tih oblika. Ova činjenica se gotovo uvijek zanemaruje pa se na temelju tradicijskog aspekta zapostavljaju prirodne zakonitosti koje ne nose u sebi geografska i kulturološka obilježja, već su jednako primjenjive u svakoj kulturi. Tipičan primjer takvog pogrešnog pristupa jeste u promatranju vastu arhitekture, o kojoj smo upravo ovih dana razgovarali sa arhitekticom Danom Krhlanko. Matematika je naprosto zakon brojeva sa veoma egzaktnim fizikalnim konotacijama glede oblikovanja strukture prostora, jer prostor nije ništa drugo doli dinamičko energetsko polje na koje se može utjecati, i to na način da ono djeluje pozitivno ili negativno na život i zdravlje osoba koje u njemu borave.

Na primjeru Superspecijalističke bolnice možemo se uvjeriti koliko je važno kada o tome postoji svjesnost ne samo arhitekata i graditelja, nego i onih koji u tom prostoru žive ili borave. Alata kojim se može utjecati na kvalitetu energije prostora je mnogo, a arhitektura je samo jedan od njih.

U nekom od slijedećih nastavaka ove zanimljive priče saznati ćemo nešto više o nastanku same ideje i realizaciji gradnje….Za sada ćemo spomenuti samo to da je bolnicu dao sagraditi poznati indijski duhovni učitelj Sri Sathya Sai Babapovjerivši ovaj izuzetno vrijedan projekt dr.Keithu Creethlowu, uglednom Londonskom sveučilišnom profesoru i jednom od vodećih svjetskih arhitekata na polju sakralne arhitekture.

Deset godina kasnije (2001.), prema istim načelima, u Indiji je sagrađena još jedna slična bolnica, i to u Bangaloreu. Obje danas nose naziv HRAMOVI OZDRAVLJENJA.

22.studeni 2009